Subiecte similare
Bookmarking social
Pastrati adresa Mediere si mediatori pe site-ul dvs. de bookmarking social
Pastrati adresa Forum - Mediere si mediatori. pe site-ul dvs. de bookmarking social
Acordul de mediere poate fi investit cu formula executorie
3 participanți
Forum - Mediere si mediatori. :: INSTITUŢIA MEDIERII. :: Legea medierii. Comentariu pe articole. :: Acordul de mediere
Pagina 1 din 1
Acordul de mediere poate fi investit cu formula executorie
Chiar si in situatiile in care conflictul nu a fost dedus judecatii, acordul de mediere poate fi investit cu formula executorie.
In acest sens, va supun atentiei un articol propus de Juridice.ro, aici: Investirea cu formula executorie a acordului de mediere
Faptul ca lucrurile stau astfel, constituie un pas important in recunoasterea acordului de mediere.
Astfel, inteleg ca si in acele situatii in care partile apeleaza intai de toate la mediere, acestea pot apela la instanta, nu pentru obtinerea hotararii de expedient ci pentru investirea acordului cu formula executorie.
Acest fapt va creste increderea partilor de a apela mai intai la mediere pentru solutionarea conflictului dintre ele, avand astfel garantia recunoasterii acordului de mediere.
Insa, daca legea impune indeplinirea anumitor conditii de forma pentru insasi valabilitatea acordului de mediere (spre exemplu: in cazul tranzactiilor privind terenurile), partile se vor adresa in continuare unui birou notarial pentru indeplinirea tuturor conditiilor cerute de lege.
In rest (de regula, in cele mai multe situatii), putem intelege ca partile se vor putea adresa instantei cu cererea de investire cu formula executorie.
Acest fapt constituie un motiv in plus pentru care partile vor putea apela cu incredere mai intai la mediere și doar in situatii exceptionale, la instanta.
In acest sens, va supun atentiei un articol propus de Juridice.ro, aici: Investirea cu formula executorie a acordului de mediere
Faptul ca lucrurile stau astfel, constituie un pas important in recunoasterea acordului de mediere.
Astfel, inteleg ca si in acele situatii in care partile apeleaza intai de toate la mediere, acestea pot apela la instanta, nu pentru obtinerea hotararii de expedient ci pentru investirea acordului cu formula executorie.
Acest fapt va creste increderea partilor de a apela mai intai la mediere pentru solutionarea conflictului dintre ele, avand astfel garantia recunoasterii acordului de mediere.
Insa, daca legea impune indeplinirea anumitor conditii de forma pentru insasi valabilitatea acordului de mediere (spre exemplu: in cazul tranzactiilor privind terenurile), partile se vor adresa in continuare unui birou notarial pentru indeplinirea tuturor conditiilor cerute de lege.
In rest (de regula, in cele mai multe situatii), putem intelege ca partile se vor putea adresa instantei cu cererea de investire cu formula executorie.
Acest fapt constituie un motiv in plus pentru care partile vor putea apela cu incredere mai intai la mediere și doar in situatii exceptionale, la instanta.
investire cu titlu exec sau elib hot de expedient?
As dori , daca se poate, opinia dvs in urmatoarea speta: 2 pers divortate de 3 ani, 2 copii in custodia mamei, tatal plateste o suma fixa de....( stabilita de instanta ) ...intre timp salariul tatalui s-a modificat in minus si nu mai poate plati ( dovedit cu documente ) suma respectiva. Daca merg la mediator si se intocmeste acordul de mediere ( pentru o alta suma ), acesta poate fi investit cu formula executorie sau trebuie in prealabil depusa actiune si apoi dupa asta sa se incheie acordul si sa se ceara instantei preschimbarea termenului si eliberarea unei hotarari de expedient?
ANDA DRAGNEA- Data de inscriere : 29/08/2013
Re: Acordul de mediere poate fi investit cu formula executorie
Buna ziua,
Potrivit art. 2 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator [2], ”(…) partile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, convenind sa solutioneze pe aceasta cale orice conflicte in materie civila, comerciala, de familie, in materie penala, precum si in alte materii”.
Toate cele bune,
Narcisa Adelina VILAU
Mediator autorizat
0748/208.969
Potrivit art. 2 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator [2], ”(…) partile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, convenind sa solutioneze pe aceasta cale orice conflicte in materie civila, comerciala, de familie, in materie penala, precum si in alte materii”.
Toate cele bune,
Narcisa Adelina VILAU
Mediator autorizat
0748/208.969
Subiecte similare
» Procedura prealabila notariala ceruta de instanta si acordul de mediere.
» Avocatul poate incheia contractul de mediere?
» Poate inceta urmarirea penala daca invinuitul ajunge la mediere cu persoana vatamata?
» Avocatul poate incheia contractul de mediere?
» Poate inceta urmarirea penala daca invinuitul ajunge la mediere cu persoana vatamata?
Forum - Mediere si mediatori. :: INSTITUŢIA MEDIERII. :: Legea medierii. Comentariu pe articole. :: Acordul de mediere
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Lun Sept 22, 2014 11:49 pm Scris de diana-mihaela mihaila
» Daca aveti nevoie de un mediator in Sibiu
Joi Mai 08, 2014 1:03 am Scris de LiviuS
» Problema aparuta in urma unui proces de mediere
Mier Mai 07, 2014 6:04 am Scris de stoicam62
» Idei promovare mediere
Mier Apr 23, 2014 3:06 am Scris de Lucian FRATES
» Informare mediere
Mier Apr 23, 2014 2:47 am Scris de Lucian FRATES
» Este legal sa imi realizez propriul site web de mediator????
Mier Apr 23, 2014 2:36 am Scris de Lucian FRATES
» Invitatia la mediere si informarea obligatorie Partea I
Joi Apr 03, 2014 9:21 am Scris de Fanuta Lisman
» Sedinta de informare
Joi Apr 03, 2014 9:05 am Scris de Fanuta Lisman
» curs mediator
Vin Mar 28, 2014 12:29 am Scris de delysdelia