Subiecte similare
Bookmarking social
Pastrati adresa Mediere si mediatori pe site-ul dvs. de bookmarking social
Pastrati adresa Forum - Mediere si mediatori. pe site-ul dvs. de bookmarking social
Avocatul poate incheia contractul de mediere?
2 participanți
Pagina 1 din 1
Avocatul poate incheia contractul de mediere?
"Cu ce este mai prejos o mediere facuta de avocat in baza art.3 lit.f din Legea 51 din 1995?" intreaba un coleg avocat (Cristi P. Sturzu) , pe blogul dlui jud. Danilet.
As spune ca nu este cu nimic mai prejos numai ca nu este chiar o mediere in conditiile Legii medierii (192/2006 cu modif. si completari ulterioare).
Nimic nu opreste partile sa incheie tranzactia in fata instantei, asa cum nimic nu opreste partile sa incheie un acord amiabil in prezenta avocatului. Cu cat vom fi mai multi care vom indemna oamenii sa aleaga dialogul in locul “razboiului”, cu atat mai bine va fi pentru societatea romaneasca. Acordul incheiat cu ajutorul/in prezenta altor persoane este un acord pe baza caruia instanta poate da o hotarare de expedient dar el nu va fi numit acord de mediere intrucat nu se realizeaza in conditiile Legii 192/2006.
Este un acord, o conventie prin care partile decid sa puna capat conflictului dintre ele iar aceasta conventie poate fi incheiata in prezenta oricarei persoane ce ajuta partile sa ajunga la un acord.
Dezavantajul, in astfel de situatii, este al justitiabilului: partea interesata nu va putea cere restituirea taxei de timbru iar in cazurile anume prevazute de lege nu va putea beneficia de ajutorul public judiciar. Doar dovada ca a urmat procedura medierii (cf. legii) ii va oferi aceste beneficii.
Astfel, putem conchide ca legiuitorul a dorit sa motiveze pe cei aflati in conflict sa apeleze strict la mediere, pentru solutionarea acestora.
Cu alte cuvinte, doar mediatorul autorizat poate incheia acordul de mediere.
Totusi, ar fi bine ca de la acest fapt sa nu existe vrajba intre breasla avocatilor si cea a mediatorilor.
As spune ca nu este cu nimic mai prejos numai ca nu este chiar o mediere in conditiile Legii medierii (192/2006 cu modif. si completari ulterioare).
Nimic nu opreste partile sa incheie tranzactia in fata instantei, asa cum nimic nu opreste partile sa incheie un acord amiabil in prezenta avocatului. Cu cat vom fi mai multi care vom indemna oamenii sa aleaga dialogul in locul “razboiului”, cu atat mai bine va fi pentru societatea romaneasca. Acordul incheiat cu ajutorul/in prezenta altor persoane este un acord pe baza caruia instanta poate da o hotarare de expedient dar el nu va fi numit acord de mediere intrucat nu se realizeaza in conditiile Legii 192/2006.
Este un acord, o conventie prin care partile decid sa puna capat conflictului dintre ele iar aceasta conventie poate fi incheiata in prezenta oricarei persoane ce ajuta partile sa ajunga la un acord.
Dezavantajul, in astfel de situatii, este al justitiabilului: partea interesata nu va putea cere restituirea taxei de timbru iar in cazurile anume prevazute de lege nu va putea beneficia de ajutorul public judiciar. Doar dovada ca a urmat procedura medierii (cf. legii) ii va oferi aceste beneficii.
Astfel, putem conchide ca legiuitorul a dorit sa motiveze pe cei aflati in conflict sa apeleze strict la mediere, pentru solutionarea acestora.
Cu alte cuvinte, doar mediatorul autorizat poate incheia acordul de mediere.
Totusi, ar fi bine ca de la acest fapt sa nu existe vrajba intre breasla avocatilor si cea a mediatorilor.
Cum vedeti aceasta chestiune?
P. S. Comentariile, in intregime, le puteti vedea aici: http://cristidanilet.wordpress.com/2010/02/16/ghid-de-mediere-pentru-magistrati-iii/#comment-13446
Ultima editare efectuata de catre Fanuta Lisman in Lun Feb 22, 2010 9:31 pm, editata de 3 ori (Motiv : acord de mediere, tranzactie, hotarare de expedient)
mediere
Da, poate media in mod legal si legitim, prin efectul art.3 lit.f din Legea 51 din 1995. In penal este indiscutabil necesara mediuerea avocateasca, nu a mediatorului provenit din restructurarile de la Calan.
Cristi S- Vizitator
de ce in penal?
Nu inteleg de ce medierea in penal trebuie sa fie neaparat avocateasca? Banuiesc ca nu este vorba de medierea propriu zisa pentru ca altfel, indiferent ce profesia ai avea, atata timp cat vorbim inca in Romania de medierea facilitativa, poate fi vorba chiar si de un mediator restructurat de la Calan...Oricum nu dai solutii, oricum impartial, neutru,,,etc. Cand va evolua si Romania spre medierea evaluativa mai discutam atunci de medierea avocateasca!
smaranda- Data de inscriere : 23/03/2010
Subiecte similare
» Se poate trai doar din mediere?
» Medierea a devenit obligatorie?
» Avocatul mediator sau mediatorul avocat.
» Medierea a devenit obligatorie?
» Avocatul mediator sau mediatorul avocat.
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Lun Sept 22, 2014 11:49 pm Scris de diana-mihaela mihaila
» Daca aveti nevoie de un mediator in Sibiu
Joi Mai 08, 2014 1:03 am Scris de LiviuS
» Problema aparuta in urma unui proces de mediere
Mier Mai 07, 2014 6:04 am Scris de stoicam62
» Idei promovare mediere
Mier Apr 23, 2014 3:06 am Scris de Lucian FRATES
» Informare mediere
Mier Apr 23, 2014 2:47 am Scris de Lucian FRATES
» Este legal sa imi realizez propriul site web de mediator????
Mier Apr 23, 2014 2:36 am Scris de Lucian FRATES
» Invitatia la mediere si informarea obligatorie Partea I
Joi Apr 03, 2014 9:21 am Scris de Fanuta Lisman
» Sedinta de informare
Joi Apr 03, 2014 9:05 am Scris de Fanuta Lisman
» curs mediator
Vin Mar 28, 2014 12:29 am Scris de delysdelia