Subiecte similare
Bookmarking social
Pastrati adresa Mediere si mediatori pe site-ul dvs. de bookmarking social
Pastrati adresa Forum - Mediere si mediatori. pe site-ul dvs. de bookmarking social
Divortul prin acordul partilor in Noul Cod civil
Pagina 1 din 1
Divortul prin acordul partilor in Noul Cod civil
Începând cu 1 octombrie, soții au la dispoziție trei căi de soluționare a divorțului pe cale amiabilă și anume:
1. Divorțul pe cale judiciară;
2. Divorțul pe cale administrativă;
3. Divorțul pe cale notarială.
Câteva aprecieri generale privind cele trei proceduri:
- în cazul în care au rezultat copii minori din căsătorie, divorțul pe cale administrativă nu se poate soluționa; în această ipoteză, părinții trebuie să se adreseze fie instanței de judecată fie notarului public;
- soții sunt liberi să aleagă orice cale doresc, pentru finalizarea divorțului, cu excepția celei administrative când este obligatoriu să nu existe copii minori la momentul pronunțării divorțului;
- odată aleasă o anumită procedură, aceasta trebuie urmată, fără să existe posibilitatea schimbării ei, cel putin la nivel teoretic (practic, cred că este posibil);
- chiar dacă soții nu ajuns la un acord cu privire la toate aspectele divorțului, este recomandabil ca acestea să apeleze la procedura medierii pentru a ajunge la un acord, dar înainte de sesizarea notarului public sau a ofițerului de stare civilă, pentru a nu risca o rezoluție de respingere;
- dacă soții decid să soluționeze și partajul odată cu desfacerea căsătoriei, este important de știut că pot obține restituirea taxei de timbru doar dacă vor soluționa această cerere pe cale judiciară și numai în urma unui acord de mediere.
Mai multe detalii, aici: Mediere și mediatori
În zilele următoare vom detalia fiecare procedură în parte. 1. Divorțul pe cale judiciară;
2. Divorțul pe cale administrativă;
3. Divorțul pe cale notarială.
Câteva aprecieri generale privind cele trei proceduri:
- în cazul în care au rezultat copii minori din căsătorie, divorțul pe cale administrativă nu se poate soluționa; în această ipoteză, părinții trebuie să se adreseze fie instanței de judecată fie notarului public;
- soții sunt liberi să aleagă orice cale doresc, pentru finalizarea divorțului, cu excepția celei administrative când este obligatoriu să nu existe copii minori la momentul pronunțării divorțului;
- odată aleasă o anumită procedură, aceasta trebuie urmată, fără să existe posibilitatea schimbării ei, cel putin la nivel teoretic (practic, cred că este posibil);
- chiar dacă soții nu ajuns la un acord cu privire la toate aspectele divorțului, este recomandabil ca acestea să apeleze la procedura medierii pentru a ajunge la un acord, dar înainte de sesizarea notarului public sau a ofițerului de stare civilă, pentru a nu risca o rezoluție de respingere;
- dacă soții decid să soluționeze și partajul odată cu desfacerea căsătoriei, este important de știut că pot obține restituirea taxei de timbru doar dacă vor soluționa această cerere pe cale judiciară și numai în urma unui acord de mediere.
Mai multe detalii, aici: Mediere și mediatori
Subiecte similare
» Divortul pe cale administrativa in Noul Cod civil
» Divortul devine obligatoriu a fi rezolvat prin mediere?
» Divortul in „Mica reforma”. Informarea gratuita privind medierea.
» Divortul devine obligatoriu a fi rezolvat prin mediere?
» Divortul in „Mica reforma”. Informarea gratuita privind medierea.
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Lun Sept 22, 2014 11:49 pm Scris de diana-mihaela mihaila
» Daca aveti nevoie de un mediator in Sibiu
Joi Mai 08, 2014 1:03 am Scris de LiviuS
» Problema aparuta in urma unui proces de mediere
Mier Mai 07, 2014 6:04 am Scris de stoicam62
» Idei promovare mediere
Mier Apr 23, 2014 3:06 am Scris de Lucian FRATES
» Informare mediere
Mier Apr 23, 2014 2:47 am Scris de Lucian FRATES
» Este legal sa imi realizez propriul site web de mediator????
Mier Apr 23, 2014 2:36 am Scris de Lucian FRATES
» Invitatia la mediere si informarea obligatorie Partea I
Joi Apr 03, 2014 9:21 am Scris de Fanuta Lisman
» Sedinta de informare
Joi Apr 03, 2014 9:05 am Scris de Fanuta Lisman
» curs mediator
Vin Mar 28, 2014 12:29 am Scris de delysdelia