Subiecte similare
Bookmarking social
Pastrati adresa Mediere si mediatori pe site-ul dvs. de bookmarking social
Pastrati adresa Forum - Mediere si mediatori. pe site-ul dvs. de bookmarking social
Avantajele medierii
Pagina 1 din 1
Avantajele medierii
Voi enumera cateva din avantajele ce pot fi resimtite imediat de catre cei ce vor solutiona litigiul pe calea medierii.
Dacă în instanţă este cunoscut momentul de început al procesului, cel de final este greu de prevăzut (fie din cauza procedurilor greoaie ce trebuiesc îndeplinite, fie din cauza numărului mare de dosare aflate pe rol).
La mediere, timpul de rezolvare a conflictului este cu mult redus iar procedura este simplă. Astfel, economia de timp poate duce şi la o economie de natură pecuniară.
[list][*]Stresul.[/list]
Generat fie de şedinţele de judecată (de aglomeraţie, de aşteptare, de imposibilitatea de a fi ascultat pentru tot ce ai de spus) fie de imposibilitatea de a prevedea rezultatul (favorabil sau nu) este cu mult redus, dacă nu chiar înlăturat, in procedura medierii.
Costurile în procedura medierii pot fi sensibil mai mici decât în instanţa de judecată. La cererea partii interesate, instanta va dispune restituirea taxei judiciare de timbru.
Onorariul avocatului in procedura medierii poate fi mai redus decat in instanta.
In instanta, sedintele de judecata sunt publice.
La mediere, partilor li se asigura confidentialitatea pentru intreaga procedura si chiar privind acordul.
Partile, de comun acord, pot apela la un mediator agreat de ambele parti.
In instanta, trebuiesc respectate regulile de competenta si de repartizare aleatorie a dosarelor.
In mediere, solutionarea litigiului se realizeaza pe cale amiabila, in conditii reciproc avantajoase.
In instanta, procedura este contencioasa; partile sunt in conflict iar solutia presupune ca una din parti cade in pretentii (va pierde procesul, va suporta costurile).
Cum vi se pare? Credeţi că va avea succes o astfel de procedură de rezolvare amiabilă a conflictelor?
- Factorul timp.
Dacă în instanţă este cunoscut momentul de început al procesului, cel de final este greu de prevăzut (fie din cauza procedurilor greoaie ce trebuiesc îndeplinite, fie din cauza numărului mare de dosare aflate pe rol).
La mediere, timpul de rezolvare a conflictului este cu mult redus iar procedura este simplă. Astfel, economia de timp poate duce şi la o economie de natură pecuniară.
[list][*]Stresul.[/list]
Generat fie de şedinţele de judecată (de aglomeraţie, de aşteptare, de imposibilitatea de a fi ascultat pentru tot ce ai de spus) fie de imposibilitatea de a prevedea rezultatul (favorabil sau nu) este cu mult redus, dacă nu chiar înlăturat, in procedura medierii.
- Costurile.
Costurile în procedura medierii pot fi sensibil mai mici decât în instanţa de judecată. La cererea partii interesate, instanta va dispune restituirea taxei judiciare de timbru.
Onorariul avocatului in procedura medierii poate fi mai redus decat in instanta.
- Confidenţialitatea.
In instanta, sedintele de judecata sunt publice.
La mediere, partilor li se asigura confidentialitatea pentru intreaga procedura si chiar privind acordul.
- Alegerea voluntara a mediatorului de catre parti.
Partile, de comun acord, pot apela la un mediator agreat de ambele parti.
In instanta, trebuiesc respectate regulile de competenta si de repartizare aleatorie a dosarelor.
- Procedura.
In mediere, solutionarea litigiului se realizeaza pe cale amiabila, in conditii reciproc avantajoase.
In instanta, procedura este contencioasa; partile sunt in conflict iar solutia presupune ca una din parti cade in pretentii (va pierde procesul, va suporta costurile).
Cum vi se pare? Credeţi că va avea succes o astfel de procedură de rezolvare amiabilă a conflictelor?
Ultima editare efectuata de catre Fanuta Lisman in Joi Ian 14, 2010 10:50 am, editata de 1 ori (Motiv : mediere, avantaje, soluţionare amiabilă, litigii,)
Subiecte similare
» MODEL orientativ de PROCES-VERBAL AL ŞEDINŢEI DE INFORMARE PRIVIND AVANTAJELE MEDIERII
» Medierea a devenit obligatorie?
» Televiziune de promovare a medierii
» Medierea a devenit obligatorie?
» Televiziune de promovare a medierii
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Lun Sept 22, 2014 11:49 pm Scris de diana-mihaela mihaila
» Daca aveti nevoie de un mediator in Sibiu
Joi Mai 08, 2014 1:03 am Scris de LiviuS
» Problema aparuta in urma unui proces de mediere
Mier Mai 07, 2014 6:04 am Scris de stoicam62
» Idei promovare mediere
Mier Apr 23, 2014 3:06 am Scris de Lucian FRATES
» Informare mediere
Mier Apr 23, 2014 2:47 am Scris de Lucian FRATES
» Este legal sa imi realizez propriul site web de mediator????
Mier Apr 23, 2014 2:36 am Scris de Lucian FRATES
» Invitatia la mediere si informarea obligatorie Partea I
Joi Apr 03, 2014 9:21 am Scris de Fanuta Lisman
» Sedinta de informare
Joi Apr 03, 2014 9:05 am Scris de Fanuta Lisman
» curs mediator
Vin Mar 28, 2014 12:29 am Scris de delysdelia